Islak hacim su yalıtım banyo su yalıtım wc su yalıtım problemleri, tavanlarda görülen su lekeleri ile damlalar, ıslak duvarlar ve banyoya bitişik duvarlarda kabaran boya ve duvar kağıtları sık sık ve yoğun su teması gözlenen bu ortamlarda suyun verdiği hasarlardan sadece bazılarıdır.
PROBLEM: Tespit: Aşağıda belirtilen su yalıtım problemlerinin tespitleri, ıslak hacimlerde duvar, tavan, zeminlerde sıva, fayans, duvar kağıdı ve boya üzerinde gözlemlenmektedir.
- Çatlak
- Karbonatlaşma
- Rutubet
- Sızıntı
- Harelenme
- Kirlenme
- Küflenme
- Aşınma
- Kabarma
- Hasarlı Beton
- Hasarlı Fayans
- Renk Değişimi
- Su Damlacığı
Islak Hacim Alanları - Banyo
- WC
- Duş
- Hamam
- Mutfak
- Çamaşırhane
- Abdesthane
ÇÖZÜM:
Zemin Hazırlığı: - Islak hacimlerin su yalıtım uygulamalarının doğru ve uzun ömürlü olabilmesi için su yalıtımı yapılmadan önce zemin hazırlığı yapılması gerekmektedir.
- Uygulama öncesi beton yüzey; yüksek basınçlı su jeti, ıslak kumlama veya tel fırça ile kireç, boya, toz, fayans, çimento harcı, kir, yağ vb. maddelerden temizlenmelidir.
- Çatlak ve gözenekli beton mekanik olarak sağlam betona ulaşıncaya kadar oyulmalı ve beton bloktan zayıf tabakalar temizlenmelidir.
- Su için eğimi verilmeli ve bozuk yerler yapısal kara sıva harcı ile tamir edilmelidir.
- Soğuk derz ve çatlak olan kısımlar kırıcı matkap ile açılmalı ve çimentolu harç ile tamiratı yapılmalıdır.
- Perde ve zemin birleşimlerinde pah çalışması yapılmalıdır.
- Kristal oluşumu için yüzeyler ve gözenekler tozdan arındırılmalı ve temiz su ile önceden ıslatılmalıdır.
- Büyük boşluklar, çatlaklar ve gözenekler harçla doldurulmalıdır.
- Malzemenin betona derinlemesine nüfus edebilmesi kılcal gözeneklerin açık olması ve nemlendirilmesi gerekir.
Kristal üreten HYDROISOL-ITH su yalıtım malzemesi, içerisindeki kapiler boşluklarda kristal oluşturabilmesi ve kimyasal reaksiyona girebilmesi için çimentolu beton sıva dışında, yüzeyde yabancı malzeme bulunmamalıdır.
Kullanılacak Su Yalıtım Malzemeleri: Hydroisol - ITH (Çimento Esaslı)
Beton Yüzeylerin Nemlendirilmesi: "HYDROISOL-ITH" uygulamasından önce uygulamanın kürlenmesine yardımcı olmak ve betonun gözenekleri içine doğru kristallerin derinlemesine oluşumunu sağlamak maksadıyla beton yüzeyler temiz su ile ıslatılmalıdır. Yüzeydeki kirli ve atık su uygulamadan önce temizlenmelidir. Tüm beton ıslatılmalıdır. Nemli, fakat ıslak olmayan bir beton elde edilmelidir.
Karıştırma: "HYDROISOL-ITH" boza kıvamına gelinceye kadar temiz şebeke suyu eklenir ve homojen kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Karıştırma küçük devirde boya karıştırıcı ile yapılmalıdır. Elde edilen karışım 20-30 dakika içinde kullanılmalıdır. Uygulama yaparken sürekli olarak karıştırmaya devam edin. Eğer karışım sertleşmeye başlarsa, çok az su ekleyin.
Fırça ile uygulama için karıştırma oranı: Dikey ve yatay yüzeyler için su ve HYDROISOL-ITH® karışım oranları:
Dikey yüzeyler için 1:2( 2 ölçü HYDROISOL-ITH®, -ITH® 'ye 1 ölçü su eklenip, karıştırılacak).
Yatay yüzey için 1:3(3 ölçü HYDROISOL-ITH® 'ye 1 ölçü su eklenip, karıştırılacak).
Püskürtme ile uygulama için karıştırma oranı: Püskürterek uygulama sırasında, su ve HYDROISOL-ITH® karıştırma oranı ağırlık cinsinden 3:5(5 ölçü HYDROISOL-ITH® 'ye 3 ölçü su eklenip, karıştırılacak) şeklindedir.
Uygulama HYDROISOL-ITH®, naylon kıllı duvar fırçası veya püskürtme makinesi ile uygulanmaktadır. Yatay ve dikey yüzeyler için, HYDROISOL-ITH® ilk katı uygulandıktan sonra ikinci katman aynı gün içinde beton yüzeyi hala taze iken uygulanmalıdır.
Tavsiye: Günümüzde modern yapıların tüm ıslak hacimlerinde su yalıtımı yapmak standart ve zorunlu hale gelmiştir. Yapı kullanıma açıldıktan sonra binada çıkabilecek su yalıtım problemleri bina sahiplerine ve komşularına maddi ve manevi zararlar vermektedir.
Ayrıca, yapının kullanıma açıkken tadilat yapılması çok zor olmaktadır.
Bina inşaat aşamasındayken su yalıtım yapılması en kolay ve ucuz su yalıtım tercihi olmalıdır.
Detaylı Bilgi için
HYDROISOL-ITH Ürün Bilgi Föyüne bakınız.